Skip to content

Groep

‘Samen sta je niet alleen’, een uitspraak die we allemaal wel eens hebben gehoord, één waar geen spelt tussen is te krijgen en zegt waar het op staat. Echter ook één die soms uit het oog verloren kan worden. Ik verloor dit gezegde en de betekenis ervan vier jaar geleden toen ik in mijn eerste depressieve episode terecht kwam.

 

Van die periode ben ik sommige dingen kwijt, zijn een waas of is een compleet zwart gat(mijn geheugen en concentratie waren op dat moment ook niet al te best). Wat ik nog wel heel erg goed weet is dat ik me ontzettend alleen voelde. Niemand in mijn directe omgeving leek te begrijpen of te snappen wat ik doormaakte en hoe ik me daarbij voelde. Lieve berichten en steun waren er genoeg, en daar ben ik oprecht heel blij mee, maar het geen waar ik echt behoefte aan had bleef ik missen.  Na de hulp die ik gekregen heb en de kennis die ik heb opgedaan weet ik wat dit gemis was; het praten met mensen die mij begrepen en snappen wat ik doormaakte.

Inmiddels weet ik dat ik niet alleen ben in wat ik heb moeten doorstaan en waar ik soms nog in af kan glijden. Binnen Nederland zijn alleen al duizenden mensen die kampen met dezelfde depressieve gevoelens en gedachten en misschien wel hetzelfde gemis ervaren als ik toen ervoer. Voor deze mensen willen ik(Tim) en mijn collega(Merlin) een plek creëren om te kunnen praten over hetgeen waar ze mee zitten of tegenaan lopen op het gebied van depressieve klachten.

Herken jij jezelf ook in hetgeen ik net met je heb gedeeld en zou je ook in gesprek willen met mensen die hetzelfde doormaken als jij? Stuur mij dan een bericht op onder de button ‘Contact’, rechtsboven in. Aan de hand hiervan neem ik contact met je op om te kijken welke mogelijkheden wij jou kunnen bieden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De groep die we opzetten is bedoeld voor mensen die een depressie doormaken, last hebben van depressieve klachten of een depressie hebben gehad.

De groep zal bestaan uit maximaal acht deelnemers, inclusief mij en mijn collega. Dit betekend dat er zes open plekken zijn voor anderen die aan zouden willen schuiven. Voor deze groepsgrote is gekozen, omdat er bij een grotere groep te weinig tijd kan zijn iedereen aan bod te laten komen. Tevens kunnen er zich teveel behoeftes voor doen waar wij, als gesprekleiders, niet volledig op in kunnen spelen.

Tijdens de gesprekken gaan we dieper in op hoe je jouw huidige situatie ervaart en willen we een stevige steun in de rug vormen om je uit deze situatie te helpen. Het draait hierbij om herstellen, ontdekken wat je belangrijk/waardevol vindt en waar je kracht uit haalt om verder te gaan.

Alle onderwerpen die tijdens de gesprekken aan bod komen blijven binnen de groep. Natuurlijk is het zo dat je met naasten over onderwerpen kan praten, maar wij vragen van onze deelnemers discretie als het gaat om de verhalen die andere vertellen.

Ondanks dat wij al aardig wat ervaring hebben als hulpverlener is het niet onze bedoeling een individueel plan te maken en dit in een bepaalde behandelvorm te gieten. Voor ons gaat het er vooral om mensen met dezelfde gevoelens en gedachten bij elkaar te brengen en deze de mogelijkheid te bieden in contact te komen met elkaar. Op deze manier hopen we het gevoel van alleen staan en eventuele eenzaamheid weg te kunnen nemen.

De vorm van een bijeenkomst wordt in samenspraak kortgesloten. Hierbij willen we zoveel mogelijk aansluiten bij de behoefte en wensen van degene die aanwezig zijn. Zo kan de tijd bijvoorbeeld ingedeeld worden als volledige gespreksavond, kan er psycho-educatie gegeven worden over een bepaald onderwerp, kunnen we actiever aan de slag gaan met een bepaald thema, etc. De vorm maakt voor ons niet zo heel veel uit. Het gaat er naar ons idee vooral om dat we er bewust mee bezig zijn en elkaar horen en zien in het geen er ervaren wordt.  

 

De bijeenkomsten vinden iedere eerste maandag van de maand plaats. We starten om 19:30 en de afsluiting zal rond 21:00 zijn, met een uitloop tot 21:30.

Tim Schenau:

Hoi, ik ben Tim, 30 jaar en ik heb vier jaar geleden mijn eerste depressieve episode doorgemaakt. Inmiddels gaat het beter, heb ik soms nog moeilijke momenten waarop deze gedachten en gevoelens opspelen, maar heb ik geleerd verslechtering te voorkomen.

Ik ben werkzaam als verpleegkundige binnen GGZ-instelling Yulius en als POH-GGZ binnen een huisartsenpraktijk. Verpleegkundige binnen de GGZ ben ik nu 12 jaar en de functie van POH-GGZ beoefen ik nu net iets meer dan een jaar.

Vanuit mijn beroep als GGZ-verpleegkundige had ik nooit verwacht zelf met één van de problematieken in aanraking te komen die ik dagelijks op de afdeling zag. Dit is echter wel gebeurt en heb ik aan de lijven mogen ondervinden wat dit met iemand kan doen. Ik heb hiervan geleerd dat het niet uit maakt wie je bent, of wat je doet, het kan iedereen overkomen.

Merlin van Hoogdalem

Mijn naam is Merlin. Ik ben 30 jaar en ben een Levensbeschouwelijk Werker. Het is afhankelijk waar ik werkzaam ben hoe mijn functie genoemd wordt. Bij sommige instanties wordt dit geestelijk verzorger genoemd, bij andere zingevingscoach of iets wat daar op lijkt. Mijn werkervaringen hadden brede doelgroepen. Ik ben werkzaam geweest als levensbeschouwelijk werker bij een rehabilitatie centrum, een open huiskamer voor daklozen en bij GGZ-instelling Yulius.

Enige tijd geleden ben ik voor mijzelf begonnen als life coach. Hier gebruik ik door mijn opleiding aangeleerde methodieken en technieken om zo optimaal er voor de hulpvrager te zijn en te luisteren. De kern en basis van mijn werk is veiligheid bieden, structureren, verder zoeken, verdiepen en uiteindelijk betekenis geven.

We willen de avonden bij elkaar komen op Edisonweg 30 in Gorinchem. Hier huren wij een ruimte. Welke ruimte dit is laten we weten na de aanmelding.

Wij vragen een bijdragen van onze deelnemers van € 5,- per keer. Dit is om de kosten te dekken voor de huur van de ruimte.